Υπάρχουν τροφές που είναι
γνωστό ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου
μας. Ας δούμε μερικές από αυτές…

Ας δούμε μερικές τροφές που μπορεί να βλάψουν το… μυαλό μας, αργά αλλά σταθερά:
1. Προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη
Η ζάχαρη και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, δεν είναι μόνο βλαβερά για τη σιλουέτα μας, αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη μας. Επίσης, η ζάχαρη μπορεί να επιβραδύνει τη μαθησιακή μας ικανότητα, γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγετε τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και τα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
2. Aλκοόλ
Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι βλάπτει το συκώτι μας σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ επίσης προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως «ομίχλη του εγκεφάλου». Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα αίσθημα διανοητικής σύγχυσης, που δρα σαν ένα σύννεφο που επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, καθώς και τη μνήμη μας. Έχετε παρατηρήσει ποτέ να μη μπορείτε να θυμηθείτε κοινά ονόματα αντικειμένων ή να μη μπορείτε να θυμηθείτε ορισμένα γεγονότα ή να μη θυμάστε αν ήταν όνειρα ή πραγματικότητα; Αυτό θα μπορούσε να επηρεαστεί από την υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος, που επηρεάζει την ισορροπία του εγκεφάλου. Ευτυχώς, τα συμπτώματα αυτά είναι αναστρέψιμα με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ ή θα περιορίσετε την πρόσληψή του σε ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα.

4. Τηγανητά
Σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικές και χρωστικές ουσίες, πρόσθετα, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και άλλες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη γνωστική μας λειτουργία, λόγω των χημικών τους που προκαλούν υπερκινητικότητα, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Τα τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα, καταστρέφουν αργά τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ορισμένα έλαια είναι πιο επικίνδυνα από άλλα -το ηλιέλαιο θεωρείται από τα πιο τοξικά.

6. Πολύ αλμυρά τρόφιμα
Όλοι γνωρίζουν ότι οι αλμυρές τροφές επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση και είναι βλαβερές για την καρδιά μας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει, πως τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική μας λειτουργία και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση αλμυρών τροφών και η νικοτίνη, έχουν τα ίδια αποτελέσματα ως ουσίες που προκαλούν ακραία συμπτώματα στέρησης και επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα.

8. Επεξεργασμένες πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών και είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Το κρέας είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε υπερβολικά επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι και άλλα παρόμοια. Σε αντίθεση με τις φυσικές πρωτεΐνες που βοηθούν το νευρικό μας σύστημα, οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Προτιμήστε τα ψάρια (ιδίως τον τόνο και το σολομό), τα γαλακτοκομικά, τα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν φυσικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών.

Tα τρανς λιπαρά οξέα έχουν όμως κι άλλες επιδράσεις στον εγκέφαλό μας: όταν καταναλώνονται για πάρα πολύ καιρό, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα είδος συρρίκνωσης του εγκεφάλου που είναι κάπως παρόμοια με τη συρρίκνωση που προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η συρρίκνωση του εγκεφάλου οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρανς λιπαρά βλάπτουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες -μπορείτε να το αποφύγετε και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, περιορίζοντας απλά την πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων.
10. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, έχουν την τάση να πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει σε μια νύχτα, απλά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Είναι αλήθεια ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό! Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και να παρέμβουν στη γνωστική μας ικανότητα, ειδικά αν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες γλυκαντικού.

πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου